PLEZIER VOOROP

Handjes evi 2 jaar

In mijn ruim 35-jarige ervaring met muziekles geven heb ik vaak ervaren dat voor ouders de prestaties van hun kinderen het belangrijkst zijn. Er moet een duidelijke ontwikkeling te zien zijn en vaak wordt de prestatie van het ene kind afgemeten aan die van een ander. Op muziekscholen ga je van graadexamen naar graadexamen en daarbij vormen de voorspeelmiddagen en -avonden prima graadmeters om de talenten van je kind te aanschouwen.

Hoewel ik niets tegen prestaties en talenten heb, heb ik altijd moeite gehad daar de focus op te leggen. Maar heel weinig kinderen hebben echt talent voor het instrument, maar alle kinderen hebben het talent om muziek te kunnen ervaren en ervan te genieten. Ouders dachten altijd dat ik het meest trots was op mijn talentvolle leerlingen en feliciteerden mij met hen. Natuurlijk geniet je van muzikale talenten, maar minstens zoveel van de leerling die wat stil op les zit en zich met moeite het notenschrift weet eigen te maken maar toch volledig geconcentreerd en met een prachtige aanslag haar eenvoudige stukje ten gehore brengt. Of het kind dat in haar mooie jurkje 'Boer, wat zeg je van mijn kippen?' speelt. Eerst als jonge boer op de hoge toetsen en daarna nog een keer als de oude boer op de lage. Of de leerling met dyslexie, die, terwijl hij zijn stukje speelt, een mop kan vertellen. Iets wat zijn juf nog steeds niet kan. Of de volwassen leerling die altijd voor een ander zorgt en nu mag schitteren op het podium en daarmee zichzelf eens in het middelpunt zet. En zo zijn er nog talrijke voorbeelden te noemen, waarin elke leerling zijn of haar unieke talent neerzet. 

Ik word altijd blij als ik de gretigheid en puurheid zie waarmee kinderen zich op een instrument 'storten' en beginnen te glimmen wanneer ze in staat zijn daar allerlei klanken uit te toveren. In het bijgaande filmpje zie je hoe een Zweedse dirigent een stel hele jonge kinderen enthousiast een Gymnopédie van Erik Satie laat spelen. Ieder kind een onderdeel en samen maken ze er een prachtig concert van. Of dit de talenten voor later zijn is niet belangrijk. Wat belangrijk is dat ze ervaren wat muziek met je doet en hoe je samen tot zoiets moois kunt komen. 

onderwijs mini maestros muziek

Geplaatst op 13/04/2015 om 20:33